המלך בשדה חמד

אפרת פרנס כהן / פורסם במגזין מצב הרוח בשבת פרשת האזינו תשפ"ג

תופעת הרווקות והרצון של הצעירים למצוא את האחד או האחת, מעסיקים רבות את הציבור ה'סרוג'. אבל מה קורה לצעיר או צעירה עם מוגבלות שבגיל 21 יוצא לחיים עצמאיים? איך משלבים אותו בקהילה? והכי חשוב, מה קורה כאשר הוא מעוניין להקים בעצמו בית? אירגון 'שדה חמד' נותן את הפתרונות הדרושים

שערה

שירה אסא היא צעירה בת 25 , מפתח תקווה, חיננית וחייכנית, שחזותה מסתירה את היותה בעלת תסמונת 'ויליאמס' המכונה גם 'תסמונת האהבה'. התסמונת כוללת לב ענק, אמפטיות מוגברת וחברותיות יוצאת דופן לצד הנמכה קוגניטיבית. אף על פי כן, שירה נשואה לאהוב ליבה אשר גם הוא בעל הנמכה קוגנטיבית. שניהם דיירים באחת מדירות אירגון 'שדה חמד'. מספרת אמה של שירה, ריטה אסא: "חשוב לי לספר את הסיפור שלנו בעיקר בשביל לתת תקווה להורים כמוני, ולבוגרים עם מוגבלות עצמם. כשהיתה שירה בערך בגיל שנה, עקב התפתחות מוטורית איטית במיוחד, הופנינו לבדיקות גנטיות, שם בישרו לנו כי התשובה לשאלות הרבות שאפפו אותנו מאז הלידה נקראת 'תסמונת ויליאמס'. "ההלם היה גדול עבורי, והייתי בסוג של הכחשה. לכן עד גיל 4 שלחתי את שירה לגן רגיל, והיתה לה סייעת צמודה. אני האמנתי שהיא תצליח, וכל הזמן למדתי את הנושא וחקרתי לעומק. העתקנו את מקום מגורנו מהדרום למרכז, בכדי להיות קרובים לטיפולים משלימים בשניידר. כשנאמר לנו כי מוצו אפשריות השילוב בחינוך הרגיל, החלטתי לנסות ולשלוח אותה לחינוך מיוחד. במסגרת הזו היא קיבלה מענה הוליסטי, שכלל מעטפת חינוכית טיפולית רחבה, בכלל זה קלינאית תקשורת, פיזיותרפיה, גננת מוכוונת, מרפא בעיסוק ועוד. מה שאיפשר לנו המשך חיים מאוזנים וגידול של חמשת הילדים הנוספים שלנו".

האתגרים שצפויים לנו כהורים

שירה המשיכה במסגרות חינוך מיוחד. בגיל 21 , הגיל בו מסתיימות המסגרות הפורמליות שמספקת המדינה לילדים עם צרכים מיוחדים, החליטו הוריה לשלוח אותה לשירות לאומי, שם התמודדה עם אתגרים רבים ורכשה כלים רבים לחיים עצמאיים. ממשיכה ריטה אסא: "בחלוף שנתיים של שירות, שוב מצאנו את עצמנו מחפשים לשירה מסגרת, חברתית, תעסוקתית. בשנים האלו אחיה של שירה כבר נישאו, ואצלה התחילה בשלות ורצון עז להתחתן. אני חשבתי שחלום החתונה צץ כביטוי של 'לא להיות שונה' משאר בני המשפחה או רצון לאהבה נוספת – רצון מוכר ללוקים בתסמונת 'ויליאמס'. "לאחר שיחה כזו עם שירה הייתי רואה רק את האתגרים שצפויים לנו כהורים ממהלך שכזה, והחששות העלו בי התנגדות רבה לחתן אותה. הלכתי להמון מומחים וניסיתי להיוועץ עם מי שיכולתי בשביל שיגידו לי ש'אסור לך לחתן אותה'. "ניסיתי למצוא חוות דעת מקצועית שתכשיר לי את הקרקע למניעת הדבר הזה. אבל גיליתי אנשי מקצוע רבים שחוות דעתם הייתה שזוגיות עטופה ובריאה, תיטיב עם שירה ותסייע לה בהתפתחות האישית. "התחלתי לברר ולחקור את נושא הנישואין עבור בוגרים עם מוגבלויות. דיברתי עם זוגות, משפחות, ואנשי מקצוע. לקחתי לעצמי גם טיפול וליווי לתקופת החיפושים, גם כי הייתי צריכה לעבור תהליך אישי. אך בעיקר כי הבנתי כי תהליך כזה מחייב ליווי מקצועי אשר יכוון את שירה ואת בן זוגה עד החתונה ולאחריה בכל תחום קטן כגדול. "לאחר מחקר וחיפוש ארוכים הגעתי למסקנה שאם אני מחתנת אותה, זה רק בליווי מקצועי של "שדה חמד".

שילוב הזוגות בקהילה

ובסביבה המוכרת להם אירגון 'שדה חמד' מלווה למעלה מ 25- שנה בוגרים דתיים עם מוגבלויות
לדיור שילובי בקהילה ולאחר מכן גם לזוגיות ונישואין. האירגון מעניק מסגרת הוליסטית לבוגרים דתיים עם מוגבלויות, ופועל בפיקוח מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה. הוא מציע מגוון רחב של דירות המותאמות בעיקר לאוכלוסיית גבוליים, למוגדרי מש"ה )מוגבלות שכלית התפתחותית( ואוטיזם בתפקוד גבוה. הדירות נפתחות בערים ובישובים בהם יש ביקוש, והדירות מקבלות דיירים ודיירות מכל רחבי הארץ. מספרת ריטה: "בפגישה איתם הרגשתי את הגישה האנושית והמקצועית, ההתמקדות בפרטים הקטנים והרגישות לצרכים האינדיבידואלים של בני הזוג, כל אחד בפני עצמו, הצרכים הזוגיים ושלנו כהורים. אהבתי במיוחד התפיסה המקצועית של שילוב הזוגות בקהילה ובסביבה המוכרת להם בה הם גדלו, ולא בתוך 'כפר' לאנשים עם מוגבלויות". לימים הכירה שירה את בן זוגה במסגרת שידוך. צוות 'שדה חמד' ליווה את הזוג ואת משפחותיהם בתהליך של יד ביד לעבר חתונה מרגשת ומשמחת, ועודו מלווה אותם באופן יום יומי כזוג נשוי. דואגים להם לסדר יום לאורך כל היום, לתעסוקה, פעילויות וחברה. הזוג אפילו נהנה מדייטים מושקעים וקבועים שעורכים עבורם צוות המערך.

ליטל שוקרון עו"סית ורכזת פרויקט הזוגות הנשואים בשדה חמד

ליטל שוקרון עו"סית ורכזת פרויקט הזוגות הנשואים בשדה חמד

ביקור וירטואלי בדירות המערך

מנכ"ל 'שדה חמד', אפרים חבר, מספר על האתגרים שלו כמנכ"ל: "לכל אדם הזכות והצורך להיות נאהב ולחיות בזוגיות. אבל בשביל שחיי הזוגיות יהיו יציבים ומטיבים עבורם, יש חשיבות קריטית להגיע לשלב זה לאחר תהליך משמעותי ברמה הרגשית והתפקודית. "אנחנו מכינים תוכנית קידום אישית דינאמית עם כל דייר ודיירת, אשר מבוצעת באופן עמוק ותהליכי. התוכנית נעשית בשילוב ובשיתוף מלא של משפחות הדיירים. אנו שמים דגש על איכות החיים של הדיירים, ולכן משקיעים גם בדירות עצמן ודואגים כי יהיו מרווחות ומעוצבות". ליטל שוקרון עו"סית ורכזת פרוייקט הנשואים ב'שדה חמד', מתארת את העבודה שלה עם האנשים: "זוגות עם מוגבלות, מתמודדים בדיוק עם אותם אתגרים שכל זוג אחר מתמודד איתו. העצימות היא לפעמים גבוהה יותר, וכך גם המענה שאני נותנת בשיחות האישיות והזוגיות. ניתן להבחין בקלות שאצל זוגות שעברו תהליך ליווי משמעותי בדירות המסגרת כרווקים ורווקות בטרם נכנסו לעולם השידוכים, ההתמודדות קלה יותר". בימים אלו השיקו בשדה חמד אפשרות לביקור וירטואלי בדירות המערך דרך אתר האינטרנט של הארגון. הצפייה מאפשרת הצצה לסטנדרטים גבוהים ביותר שלאיכות חיים אשר תורמת לתהליכי הקידום והמימוש העצמי של כל דייר ודייר. הם קוראים להורים של בוגרים ובוגרות עם מוגבלויות להיכנס ולהתרשם. מסכמת ריטה אסא בהתרגשות: "המסר שאני מעוניינת להעביר להורים שרוצים זוגיות לילדים המיוחדים שלהם, זה בעיקר לדעת להכיל ולאהוב. הלב זה שריר שככל שנאמן אותו כך הואיתרחב ויגדל. ולכן אל תחששו – הלב עוד יתרחב".

דירת בנות, שדה חמד

דירת בנות בפתח תקווה, ניתן לערוך סיור בדירה באתר "שדה חמד"

צילום של הכתבה

חדש!!

לחצו בכדי להתרשם מדירות המערך בסיור וירטואלי

נשמח לשמור על קשר

המגילה 35 ראשון לציון

שימו לב! האתר בפיתוח ושדרוג
לחצו למעבר לדף הפייסבוק